fbpx

Chcete byť pravidelne informovaní?

Dostávajte aktuálne ponuky priamo k Vám do obývačky.

Ach, tie jazyky

Začnem tak otrepane: Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom.

Z vlastnej skúsenosti viem, že učiť sa jazyky nie je nikdy na škodu, aj keď ja som na to prišla až vtedy, keď som ich potrebovala. To už nebol práve ideálny čas na začatie. No na druhej strane, odkedy som s nimi začala, učím sa ich stále. A ktoré to sú?

Asi najprirodzenejšia pre všetkých Slovákov je čeština. Časť mojej rodiny žije v Čechách, tak na češtine fungujem od malička. A hoci sa zdá, že je to pre nás najľahší jazyk, ktorý sa nepotrebujeme učiť, nie vždy si rozumieme.

Nedávno som bola v Prahe. Cestovala som vlakom a na stanici ma mal čakať bratanec. Meškali sme, tak som mu telefonovala: „Ahoj. Budeme meškať asi hodinu. Pokazil sa nám rušeň.“

„Co se pokazilo?“ opýtal sa bratanec zmesou slovenčiny a češtiny a ja som zistila, že slovo rušeň nepatrí do češtiny. Od vtedy používam v Čechách len označenie lokomotíva 😊

Chcete prácu v Česku?

A čo neslovanské jazyky? Najdlhšie sa učím angličtinu. Aj keď ňou rozprávam plynule, stále sa ju učím. Lebo … čím lepšie rozprávam, tým lepšie mi ľudia rozumejú, viem sa lepšie vyjadrovať a hlavne, ja sa cítim oveľa múdrejšie 😊. Jasné, že keď mi niekto chce porozumieť, tak môžem rozprávať gramaticky nesprávne a rukami aj nohami, ale byť v angličtine stále lepšia, to ma baví.

Angličtina je svetový dorozumievací jazyk

Až keď som vedela celkom dobre anglicky, pochopila, som aké nástrahy v sebe skrýva. Na jednom mojom pobyte v Rumunsku sa mi podarilo po obede objednať si nie svetlé pivo (white beer), ale bieleho medveďa (white bear). Keď mi čašníčka priniesla nápoj, dosť divne som sa na ňu pozrela a ona mi povedala: „You wanted a white bear. Isn´t it?“ A vtedy som pochopila. Rozosmiala som sa a vypila som si svojho bieleho medveďa.

Práca v zahraničí s ANGLIČTINOU

 

Nemčina a jej zložené slovíčka sú často jazykolamy

Najmenej času som zatiaľ venovala nemčine. Vďaka výbornej učiteľke mám však dobré základy a pre potreby práce v zahraničí sa učím hlavne slovíčka, ktoré potrebujem. Učím sa očné kvapky (Augentropfen), lekár (Arzt), pohotovosť (Notfal), infarkt (Herzattacke), obväz (Binde),… intenzívne. Každý deň. A som na dobrej ceste, lebo nemecky sa mi už aj sníva 😊

Učiť sa cudzí jazyk býva pre mňa zábava. Rovnako aj rozprávanie v cudzom jazyku. Aj keď gramaticky nie vždy najlepšie, často opisom, najmä keď si neviem spomenúť na slovíčka, niekedy rukami aj nohami, tvárou. Ale zatiaľ som sa vždy dohovorila. Teda, takmer vždy.

Pred dvoma rokmi som bola na dovolenke na Sardínii. Miestnym busom som chcela ísť na výlet na neďaleký polostrov. Keď som si u šoféra kupovala lístok, chcela som vedieť, kedy pôjde späť a kde mám vystúpiť. A tu som narazila. Pán šofér vedel iba taliansky. Zbytočná bola moja znalosť slovenčiny, češtiny, angličtiny, nemčiny či poľštiny. Nevedela som taliansky 😊 Nakoniec to šofér vzdal. Asi po troch minútach, keď každý z nás rozprávala vo svojom jazyku, na mňa šofér kývol, aby som si sadla. Niekde medzi domami zastavil, ukázal cestu a povedal: „Spiaggia!“ Na papierik pripísal časy odchodov autobusu späť a ja som mala krásny výlet.

Napriek tomu, že niekedy stačí ovládať len ten jeden správny cudzí jazyk, nevzdávam sa a stále sa učím. Potrebujem ich, aby som sa v zahraničí vedela lepšie porozprávať, aby som klientov vedela lepšie počúvať, porozumieť im, pomôcť im vždy, keď to potrebujú. Ale aj preto, aby som vždy, keď sa v zahraničí stratím, vedela nájsť cestu domov.

Veľa síl do učenia a stáleho zlepšovania sa prajem nám všetkým

Viete cudzí jazyk? Máme pre vás ponuku práce v zahraničí

Katarína